Reptielen: Baardagame

Latijnse naam: Pogona (Amphibolurus) vitticeps

Terrarium
Het terrarium moet 100 x 50 x 50 cm bedragen (l x b x h), maar groter is beter. Houd geen twee mannelijke dieren samen.

Temperatuur en verlichting

  • Lokaal ongeveer 35 - 40°C (optimale lichaamstemperatuur van de baardagame) d.m.v. een spotlamp, 12 – 14 uur per dag aan en 8 – 12 uur per dag uit d.m.v. een tijdschakelaar.
  • De omgevingstemperatuur dient 20 – 25°C te bedragen.
  • Een lamp die tevens UV-B licht uitstraalt is absoluut noodzakelijk omdat het helpt Vitamine D3 aan te maken in de huid (nodig voor calciumstofwisseling). Goede UV-B lampen zijn hier te bestellen. Goede merken zijn MegaRay, ZooMed, Powersun en Osram ultravitalux. De UV-B lamp dient voldoende dicht bij het dier te hangen (ongeveer 40 cm, afhankelijk van de lamp). Minstens 1 x per jaar dient de lamp vervangen te worden. UV-B TL-buizen dienen vaker vervangen te worden (tot wel elke 3 maanden) en dichter bij het dier te hangen (20 cm).

Substraat
Gebruik een bodembedekking die bij opname niet makkelijk tot verstoppingen zal leiden. Zand en beukensnippers zijn om deze reden af te raden. Beter gebruikt u kattenbakvulling die uit geperste vezels bestaat, kunstgras of zelfs konijnenpellets.

Voeding
Het hoofdbestanddeel moet vezelrijke bladgroenten zijn (bijv. andijvie, witlof, paardenbloembad, klaver, koolzaad). Fruit mag in kleine hoeveelheden aangeboden worden. Aanvulling met 20% geweekte konijnenpellets of legkorrel voor kippen is aan te raden of een vergelijkbaar percentage kattenvoer. Levend dierlijk voedsel is niet noodzakelijk en gezien de lage voedingswaarde ook niet wenselijk – dit kan hooguit als gedragsverrijking zo nu en dan aangeboden worden.

Vitaminen en mineralen
Al het voedsel dient verrijkt te worden met een goed vitaminen-mineralenmengsel dat veel calcium bevat.