Kat: Onderhuids infuus geven

Uw kat is gediagnosticeerd met nierfalen. Om de behandeling te ondersteunen kunt u uw kat onderhuids infuus geven. Dit infuus bevat een samenstelling van zouten die overeenkomt met die van het lichaam van de kat. Naast vocht verliest uw kat namelijk zouten via de urine. Op deze manier worden beide aangevuld. Het infuus wordt door het onderhuidse weefsel opgenomen. De nieren scheiden dit vocht vervolgens uit waarmee schadelijke stoffen uit het lichaam worden verwijderd.

U krijgt diverse materialen mee naar huis:

  1. Infuus
  2. Verbindingsslang
  3. Naalden

Per kat verschilt hoe dit het makkelijkste is te geven. De ene kat blijft rustig zitten, bijvoorbeeld op de keukentafel, het aanrecht of op schoot. De andere kat is rustiger als deze op een voor hem onbekende plek zit: bijvoorbeeld op zolder of de slaapkamer. Kies ook een plek uit waar u gemakkelijk kan staan of zitten. Daarnaast is het handig om de infuusfles (met een touwtje) ergens aan op te hangen. Hoe groter het hoogteverschil tussen de fles en uw kat, des te sneller het infuus zal lopen.

De infuusfles heeft aan de onderkant een lipje dat u kunt losmaken; hieraan kunt u een touwtje bevestigen om het op te hangen (bijvoorbeeld aan een keukenkast). De fles is afgesloten met een rubberen stop, deze is afgedekt met een metalen sluiting. Deze sluiting kunt u verwijderen door met een scherp voorwerp het middendeel in te drukken en er daarna af te trekken. Op de achterkant staat een schaalverdeling: 100 tot en met 500. Dit staat voor het aantal milliliter dat er nog in de fles aanwezig is, op het moment dat u de fles ondersteboven houdt.

De infuusslang zit steriel verpakt en opgerold. Het bestaat uit een scherpe punt met eromheen een beschermhuls. Daarin bevindt zich een lipje; dit kunt op openzetten. Hierdoor komt er meer lucht in de fles en zal het infuus beter lopen. Daaraan vast zit een infuusslang met een vochtkamer. De infuusslang wordt afgesloten met een balletje dat u op en neer kunt rollen. Door het balletje omlaag te rollen sluit u de infuusslang af. Aan het einde zit een opening met schroefdraad.

Rol eerst het balletje naar omlaag zodat de infuusslang gesloten is. Verwijder de beschermhuls en steek de punt door de rubberen stop. Hier is enige kracht voor nodig. Vul de vochtkamer met ongeveer 1 centimeter vocht, door in de vochtkamer te knijpen. Draai de naald op het uiteinde van de infuusslang. Rol het balletje omhoog zodat de gehele infuusslang inclusief de naald zich zal vullen met vocht. Rol daarna het balletje omlaag om de infuusslang af te sluiten.

Til de nekhuid van de kat op. Onder één van uw vingers zal een kuiltje voelbaar zijn, net boven de rug van de kat. Hier kunt u de naald door de huid prikken. Verwijder daarvoor eerst de beschermhuls van de naald. U voelt enige weerstand als u door de huid prikt. Daarna kunt u de huid loslaten; deze zal weer terugzakken om de naald heen. Terwijl u de naald vast houdt rolt u het balletje aan de infuusslang omhoog zodat het infuus begint te lopen. Dit merkt u doordat er een straal vocht zichtbaar is in de vochtkamer.

Als u per ongeluk niet geheel door de huid heeft geprikt merkt u dit doordat het vocht over de vacht loopt. Dit gebeurt ook als u per ongeluk tweemaal door de huid heeft geprikt. Draai het balletje aan de infuusslang omlaag en probeer het nogmaals.

Nadat u voldoende infuus onder de huid heeft aangebracht draait u het balletje weer omlaag. Til de huid weer op en trek rustig de naald uit de huid terug. Onder de huid bevind zich nu een ‘rugzakje’ met vocht. Wrijf hier niet overheen; er kan dan vocht uit de huid teruglopen. Het vocht wordt gedurende enkele uren door het lichaam opgenomen. Het zal door de zwaartekracht naar het laagste punt zakken (rond het borstbeen of de ellebogen).

Doe de beschermhuls weer op de naald en laat het infuussysteem in elkaar. De volgende keer kunt het weer gebruiken. Eventueel kunt u de naald wisselen: meestal kunt u er drie- tot viermaal infuus mee geven. De infuusfles en –slang kunt u weggooien met het huishoudelijk afval. De naalden kunt u bewaren en aan de balie afgeven. Deze moeten namelijk met het scherpe afval worden afgevoerd.

Mochten er vragen of problemen zijn dan helpen wij u graag. Eventueel oefenen we samen tot het lukt. Schroom niet om ons te bellen!