Kat: Medicinale shampoos

Soms heeft de huid van uw dier extra verzorging nodig. Naast de gezonde huid zijn er 3 typen huidproblemen: allergie, infectie en keratoseborroe. Soms wordt een huidprobleem veroorzaakt door ziekte, soms hoort het bij een dier of ras. Zo heeft de Labrador Retriever vaak een vettige huid en de Engelse Bulldog vaak een gevoelige huid.

Huidproblemen kunnen zich ook tot een bepaalde plek beperken. Honden en katten met veel plooien lopen meer kans op huidontstekingen in deze plooien. Denk bij de Perzische kat aan de neusplooi of bij de Sharpei aan de vele plooien rond de kop. Teefjes met overgewicht hebben regelmatig huidontstekingen in de plooien rond de vulva. Huidplooien kunt u het beste schoon en droog houden met een gaasje. Bij klachten kunt u de plooien met een shampoo behandelen.

Wasvoorschrift
Elk dier moet wel eens worden gewassen. Wanneer uw hond door viezigheid heeft gerold kunt u hem het beste wassen met een neutrale hondenshampoo. Bij huidproblemen kan een medicinale shampoo de huid ondersteunen en het herstel bevorderen. U kunt uw dier beter niet te vaak wassen; de normale beschermingslaag van de huid kan dan verdwijnen, wat juist problemen kan veroorzaken of verergeren.

Eerst kamt u de vacht en verwijdert u eventuele klitten. Vervolgens maakt u uw dier goed nat met lauw water. Als u een dikke shampoo gebruikt smeert u eerst shampoo uit op uw handpalmen,  vervolgens masseert u deze goed in de vacht. Begin bij de nek en rug en daarna gaat u verder naar beneden. Gebruik voldoende shampoo. Als u een dunne shampoo gebruikt druppelt u deze over de vacht vanaf de nek tot de staartbasis. Daarna masseert u deze goed in de vacht. De kop kunt u beter met een washandje wassen. Vermijd hierbij de ogen en de oren.

Als uw dier een dikke vacht heeft kan het lastig zijn de shampoo goed in te masseren. U kunt de shampoo verdunnen in een fles: doe een scheut shampoo in een fles en voeg lauwwarm water toe. Zo is de shampoo makkelijker aan te brengen en in te masseren.

De shampoo moet 5 tot 10 minuten inwerken, vanaf het moment dat uw dier geheel is ingezeept. Dit zorgt ervoor dat de werkzame bestanddelen goed in de vacht en de huid kunnen trekken. Eventueel kunt u de tijd bijhouden met een kookwekker. Vervolgens spoelt u de shampoo uit tot het water helder is. De behandeling herhaalt u vervolgens.

Als laatste laat u uw dier zich goed uitschudden. Daarna droogt u uw dier af, eventueel kunt u een föhn gebruiken. Zorg er echter voor dat u hierbij voldoende afstand houdt tot uw dier! Indien nodig kunt u de droge vacht nogmaals kammen.

Allergie
Wanneer uw dier een allergie heeft kan de huid erg gevoelig, rood en jeukerig zijn. Uw dier krabt zichzelf veel, likt en bijt aan de poten of schuurt langs voorwerpen. De huid gaat hierdoor kapot: er ontstaan kleine wondjes, schilfers en littekens. Een shampoo voedt en verzacht de huid, verwijdert schilfers en reinigt de huid. Deze behandeling kunt u 2 tot 3 keer per week toepassen.

Vlooienallergie

Keratoseborroe
Bij deze huidafwijking voelt de huid droog of juist vettig aan. Door een toegenomen talgproductie gaat de vacht snel klitten. Vaak schilfert de huid en vooral honden kunnen een sterke lichaamsgeur krijgen. Een shampoo verwijdert de schilfers en het teveel aan talg. De huid wordt gereinigd en kan weer een gezonde barrière opbouwen. Deze behandeling kunt u 2 tot 3 keer per week toepassen tot de klachten zijn verdwenen. Ter onderhoud is het soms nodig uw dier regelmatig te blijven wassen. In deze lijn zijn verschillende shampoos verkrijgbaar, afhankelijk van de ernst van de klachten.

Infectie
Deze huidontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën of gisten. De klachten verschillen van kleine rode bultjes tot grote plekken met pus. Dit kan gepaard gaan met jeuk. Een oppervlakkige huidontsteking tast alleen de bovenste laag van de huid aan, terwijl een diepe huidontsteking ook de onderliggende lagen aantast. Het kan beperkt zijn tot één plek maar ook over het gehele lichaam voorkomen. Een shampoo dringt diep in de huid door en doodt de bacteriën en eventuele gisten. De huid wordt daarnaast gevoed en gereinigd. Deze behandeling kunt u elke dag of 2 keer per week toepassen tot de klachten zijn verdwenen. Er zijn verschillende shampoos verkrijgbaar, afhankelijk van de ernst van de klachten.