Kat: Giardia

Giardia is een ééncellige parasiet (protozo) die in de dunne darm van de hond en de kat leeft. De cysten die de parasiet uitscheidt komen in de omgeving terecht, waarna deze door een hond, kat of mens weer kan worden opgenomen. Ook via direct contact met ontlasting kan de besmetting worden overgedragen.

Na inslikken van de cyste ontwikkelt deze zich in de dunne darm tot een trofozoïet. Deze trofozoïet hecht zich aan de wand van de dunne darm en neemt daar voedingsstoffen op. De darmwand raakt beschadigd en er ontstaat diarree. Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor de parasiet en kunnen (ernstig) ziek worden. Volwassen dieren worden minder vaak besmet en worden ook minder vaak ziek. Zij kunnen wel drager zijn van de parasiet; vooral bij katten komt dit vaak voor.

Verschijnselen

  • (Chronische) diarree. De ontlasting is dunner, variërend van vladun tot waterdun. Er kan bloed en/of slijm zichtbaar zijn. Ook de frequentie neemt toe: uw hond of kat moet vaker zijn ontlasting kwijt. De ontlasting krijgt vaak een typische geur en stinkt meer dan normale ontlasting.
  • Gasvorming. Uw hond of kat kan last krijgen van winderigheid. Ook deze hebben vaak een typische geur en stinken meer dan anders.
  • Algehele malaise. Uw dier voelt zich niet lekker: hij wilt niet meer eten of is sloom. Sommige dieren gaan ook braken.
  • Geen. Veel dieren zijn symptoomloze dragers van de parasiet. Deze dieren vormen het grootste besmettingsgevaar.

De meeste dieren laten duidelijke verschijnselen zien, maar soms zijn deze wat minder goed zichtbaar. Als u één van de verschijnselen opmerkt of u twijfelt, maak dan gerust een afspraak ter controle.

Diagnose
Aan de hand van ontlastingonderzoek kan de diagnose worden gesteld. De ontlasting moet liefst zo vers mogelijk zijn, dus maximaal enkele uren oud. U kunt ontlasting direct aan de balie afgeven of meenemen naar het consult. De ontlasting wordt onderzocht op aanwezigheid van Giardia door middel van een Snap® test. Deze test heeft een hoge betrouwbaarheid en de uitslag is binnen een half uur bekend. Daarnaast wordt de ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van andere parasieten, zoals wormen of gisten. Deze kunnen namelijk dezelfde klachten geven.

Behandeling
De standaard ontwormingsmiddelen werken helaas niet tegen Giardia. Daarom krijgt uw dier een speciale ontwormingskuur. Deze bestaat eigenlijk uit twee kuren die elkaar met een week tussentijd opvolgen. Dit is omdat de kans op herbesmetting vrij groot is. Daarom wordt ook aangeraden uw dier in de stopweek te wassen met een speciale hondenshampoo. Na de behandeling moet de ontlasting opnieuw worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de behandeling effectief is geweest. Daarnaast is hygiëne belangrijk; Giardia kan namelijk ook bij mensen voorkomen. De verschijnselen zijn hetzelfde als bij de hond. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.

Voorkomen
In de VS is sinds kort een vaccin tegen Giardia op de markt. Gevaccineerde dieren hebben minder kans op besmetting en zijn korter en minder heftig ziek als ze toch besmet raken. In Nederland is dit vaccin niet verkrijgbaar. Hygiëne is daarom het belangrijkste wapen tegen besmetting. Ruim de ontlasting van uw hond direct op en laat uw kat zijn of haar behoefte op de kattenbak doen. Zo komen er minder parasieten in de omgeving terecht. Was uw honden na het aaien van uw dier en voordat u gaat eten. Sluit de zandbak van uw kinderen goed af, zodat katten deze niet als kattenbak kunnen gebruiken.