Kat: Artrose

Een gewricht bestaat uit twee botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Om te voorkomen dat de botten over elkaar heen schuren zijn ze bekleed met kraakbeen. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een kapsel en verschillende banden. In het gewricht bevind zich een smeervloeistof (synovia).

Wanneer het kraakbeen van gewrichten sneller wegslijt dan dat het vervangen kan worden ontstaat artrose. Het is een proces dat niet kan worden stopgezet maar wel kan worden afgeremd. In elk gewricht kan artrose ontstaan. Het komt vooral voor bij oudere dieren, maar elke afwijking van een gewricht zal uiteindelijk leiden tot artrose.

 Gezond gewricht
Aangetast gewricht

Verschijnselen

  • Minder bewegen. Uw dier is minder speels en actief. Traplopen geeft problemen en uw dier springt minder dan vroeger. Uw dier is stram, stijf of zelfs kreupel, met name na activiteit. Als uw dier eenmaal loopt gaat het weer wat beter.
  • Moeite met opstaan. Uw dier staat niet meer op om u te begroeten of komt met moeite overeind. Als uw dier eenmaal staat gaat het weer wat beter.
  • Veranderd gedrag. Bij het aaien kan hij gaan grommen of piepen. Uw dier is chagrijnig, spint minder en is rustiger.
  • Afgenomen spiermassa. De bespiering neemt af en u kunt de botten beter voelen. Dit valt vooral op rond de schouders en de heupen.
  • Kreupelheid. Tijdens het lopen ontziet uw dier één of meerdere poten.
  • Pijnlijke en gezwollen gewrichten. Deze veranderingen kunnen hard of zacht aanvoelen.

Deze verschijnselen ontstaan vaak geleidelijk en kunnen zeer subtiel zijn. Langzaam verergeren de klachten. Als u één of meerdere verschijnselen ziet kunt u contact opnemen met uw dierenarts. De verschijnselen passen ook bij andere (ouderdoms)aandoeningen, dus wacht niet te lang!

Diagnose
Aan de hand van de verschijnselen en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek kan een vermoedelijke diagnose worden gesteld. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken.

Rontgenfoto: artrose in de elleboog

Behandeling
Artrose is een aandoening die niet kan worden genezen. Wel kan het proces worden geremd en kunnen de verschijnselen worden verzacht. Het doel van de behandeling is om de kwaliteit van het leven van uw dier te verbeteren.

Indien uw dier last heeft van overgewicht is het belangrijk dit te normaliseren. Overgewicht betekent namelijk een extra belasting voor de gewrichten. U kunt dit zelf aanpakken door 25% minder voer te geven. Ook is het mogelijk dit door middel van een speciaal dieet en onder begeleiding van uw dierenarts of paraveterinair te doen.

Regelmatige beweging zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven, uw dier op gewicht blijft en de spieren worden getraind. Belangrijk is het type beweging: rechtlijnig betekent lopen, rennen of zwemmen in een rechte lijn. Spelen moet dus worden beperkt, omdat onverwachte beweging in een bocht de gewrichten extra belast. Sommige dieren hebben veel baat bij fysiotherapie. U kunt hierover informatie krijgen bij uw dierenarts of paraveterinair.

Er is dieetvoer op de markt om het kraakbeen gezond te houden en de ontsteking van de gewrichten te remmen. Aan het voer zijn essentiële vetzuren en bouwstenen van het kraakbeen toegevoegd. Daarnaast zorgt het voer ervoor dat uw dier op gewicht blijft en spiermassa opbouwt. Wanneer uw dier ander dieetvoer krijgt is het mogelijk om met voedingssupplementen de gewrichten te ondersteunen. Er zijn verschillende vormen verkrijgbaar; informeer hierover bij uw dierenarts of paraveterinair.

Wanneer uw dier duidelijk pijn heeft worden pijnstillers ingezet. Door de ontsteking in de gewrichten te remmen heeft uw dier minder last van de artrose. Deze medicatie is de rest van het leven nodig. Vanwege de mogelijke bijwerkingen wordt gezocht naar een zo laag mogelijke dosering.