Vogels: Huisvesting en verzorging

Vogels komen in allerlei soorten en maten. Wereldwijd zijn er bijna 10.000 vogelsoorten bekend. Een aantal daarvan kan goed tam worden gemaakt waardoor ze als huisdier kunnen worden gehouden. Het is belangrijk om u van tevoren goed te verdiepen in de behoeften van uw vogel omdat de diverse soorten veel van elkaar kunnen verschillen. Hieronder vindt u enkele algemene tips voor een goede huisvesting en verzorging.

Huisvesting

De grootte van de kooi is afhankelijk van het formaat van de vogel. Het beste kunt u tweemaal de spanwijdte van de vogel aanhouden om hem voldoende ruimte te geven, zodat hij zich vrij door de kooi kan bewegen. Qua materialen zijn er verschillende mogelijkheden. De beste optie is een roestvrijstalen kooi, omdat deze vrij zijn van gifstoffen (met name lood) en een leven lang mee gaan. Een andere optie is een kooi met poedercoating. Kooien met chromen tralies zijn ook goed verkrijgbaar maar gaan roesten en er worden nog wel eens stukjes van af geknaagd waardoor gifstoffen vrijkomen. Gegalvaniseerde kooien bevatten gifstoffen waar uw vogel erg ziek van kan worden en dus worden deze liever niet gebruikt.

Op de bodem van de kooi kunt u beter geen schelpenzand gebruiken, in verband met het opwaaien van stof. Hierdoor kan uw vogel last van het neusslijmvlies krijgen. Tevens kan schelpenzand snel schimmel bevatten. Beukensnippers zijn een goed alternatief. Het is veilig en ze vinden het leuk om met de beukensnippers te spelen. Een andere optie is keukenpapier of kranten. Deze kunt u echter niet gebruiken bij agaporniden omdat dit materiaal het broedgedrag kan opwekken (agaporniden worden territoriaal en/of agressief wanneer ze broeds zijn).

Stokken kunnen op alle mogelijk manieren in de kooi geplaatst worden (horizontaal, verticaal en diagonaal) en kunnen het beste van verschillende diktes zijn. Dit bevordert de flexibiliteit van de voeten. Materialen die geschikt zijn, zijn wilgentakken, vliertakken (de rijpe besjes hiervan vinden ze vaak ook lekker), berkentakken en hazelaartakken. Deze takken zijn vaak in het bos/park te vinden. Let er wel op dat u deze niet te dicht bij een autoweg meeneemt in verband met de neerslag van uitlaatgassen.

Verzorging

Met een goede verzorging kan een vogel een hele leuke aanvulling zijn in het gezin. Het zijn leuke intelligente dieren. De intelligentie van bijvoorbeeld papegaaien is vergelijkbaar met het niveau van een dolfijn, chimpansee en zelfs een kind van 3-5 jaar. Een hele opgave dus om op te voeden, maar zeker de moeite waard.

Niet alle vogels zijn van nature rustige dieren. Met name bij zonsopgang en -ondergang maakt dit deel uit van hun natuurlijke ritme. Ook willen ze graag spelen/slopen. Hiervoor kunt u ze het beste verse takken aanbieden, maar ook kartonnen dozen en wc rolletjes vinden ze vaak leuk. Belangrijk is dat de speeltjes dagelijks gevarieerd en na het spelen weer weggehaald worden. Om het intelligentieniveau te stimuleren kunt u samen spelen. Gekleurde blokjes zijn erg leuk om samen mee te spelen (deze moeten wel geschikt zijn voor kinderen tot 2 jaar ivm gifstoffen) en u kunt ze leren kleuren en/of vormpjes en dergelijke te herkennen. Papegaaien kunnen zelfs memory en puzzels goed maken.

Douchen behoort tot de dagelijkse verzorging van veel vogels. De meesten vinden het heerlijk om onder de douche te gaan en/of met de plantenspuit besproeid te worden. Dit is niet alleen goed voor de veren, maar ook voor de slijmvliezen. Vooral in de winter is het van belang om een goede vochthuishouding voor de vogels te hebben. Met de centrale verwarming wordt het te droog in huis. U kunt bijvoorbeeld een luchtbevochtiger 2 keer per dag aanzetten.

Voor vogels is vitamine D zeer belangrijk aangezien het wordt gebruikt om calcium op te nemen. Calcium zorgt voor goede botvorming en -structuur, verenaanmaak et cetera. Vitamine D wordt niet door het lichaam aangemaakt maar ontstaat onder invloed van UV-licht (zonlicht). Daarom is het van belang om dagelijks een half uurtje met de vogel naar buiten te gaan. Uiteraard met supervisie en zonder de mogelijkheid om weg te vliegen (met kooi en al of kortwieken).

Rust is ook heel belangrijk voor de vogels. Gemiddeld heeft een vogel 10 tot 12 uur onafgebroken slaap nodig per nacht. TV, lampen en geluid storen hem hierbij, wanneer mogelijk kunt u hem in een aparte ruimte laten slapen. Een doek over de kooi biedt hem niet de rust die hij nodig heeft.

Levensverwachting

Vogels kunnen behoorlijk oud worden. Parkieten kunnen 20 tot 30 jaar worden. Dwergpapegaaien worden ongeveer 40 tot 50 jaar, amazonepapegaaien 70 tot 80 jaar, Grijze roodstaartpapegaaien 60 tot 70 jaar en ara’s zelfs 60 tot 90 jaar. Kippen kunnen 10 tot 15 jaar worden. Bedenk dus van tevoren waar u aan begint!