Aanschaf van een huisdier

Een nieuw huisdier aanschaffen is leuk en spannend. Het geeft veel plezier, is zelfs gezond voor uzelf en kan uw leven verrijken. Maar een huisdier vraagt ook veel zorg en aandacht. Daarnaast kost een huisdier natuurlijk geld. Het is daarom belangrijk om uzelf eerst een paar vragen te stellen:

 

  • Waarom wil ik een huisdier? Bijvoorbeeld voor de gezelligheid, om mee te sporten of omdat een dier leuk is om naar te kijken.
  • Past een huisdier bij mij? Bedenk dat elk dier moet worden opgevoed en dagelijkse verzorging en aandacht nodig heeft. Daarnaast heeft een dier ruimte nodig. Elk dier kost geld; er zijn eenmalige kosten als de aanschaf, maar ook terugkerende kosten als voeding, verzorging en dierenartsbezoek. Daarnaast is uw gezinssituatie belangrijk. Als u kinderen heeft is het belangrijk om een kindvriendelijk dier te kiezen. Het is echter ook belangrijk dat uw kinderen diervriendelijk zijn!
  • Welk huisdier wil ik aanschaffen? Wilt u een bepaald ras of een bastaard, een groot of klein dier, een mannelijk of vrouwelijk dier, een jong of ouder dier? Wilt u meerdere dieren of liever één?
  • Heb ik voldoende kennis van het huisdier? Sommige (exotische) huisdieren vereisen extra kennis en kunde. Veel honden- en kattenrassen hebben erfelijke afwijkingen en ook oudere dieren vereisen extra kennis.
  • Waar wil ik het dier aanschaffen? U kunt naar een fokker of kweker gaan, maar ook een dier uit het asiel halen. In het asiel wachten veel jonge en oudere dieren op een nieuw baasje. Pas op voor lokkertjes op internet, in de krant of bij de supermarkt. Een dier meenemen uit het buitenland lijkt mooi, maar er kleven ook gevaren aan. Zo hebben zij vaak socialisatieproblemen en kunnen allerlei (exotische) ziektes bij zich dragen. Daarnaast zijn sommige diersoorten beschermd en dus verboden mee te nemen.
  • Waar moet ik bij de aanschaf op letten? Een dier moet gezond zijn, oud genoeg zijn om het nest te verlaten en geen afwijkend gedrag vertonen. Let op de omgeving: is die schoon en netjes? Een aankoopkeuring door een dierenarts is gebruikelijk en kan altijd worden aangevraagd. Op sommige diersoorten is extra wetgeving van toepassing (bijvoorbeeld CITES). Als laatste is het verstandig een koopcontract af te sluiten of een overdrachtsbewijs te tekenen.
  • Wat zijn mijn rechten en plichten? U bent wettelijk (maar natuurlijk ook moreel) verplicht om voor uw huisdier te zorgen. Maar u krijgt ook garantie op uw dier. Er bestaat een Geschillencommissie Gezelschapsdieren voor klachten of geschillen met bijvoorbeeld een pension of dierenwinkel.

 

Voor advies op maat kunt u altijd terecht bij uw dierenarts of paraveterinair. Tevens kunt u meer informatie vinden op de volgende websites: