Chip uw huisdier!

Met behulp van een chip kan een huisdier geïdentificeerd worden. Elke chip heeft een uniek nummer dat wordt gekoppeld aan de gegevens van het dier en aan de gegevens van de dierenarts en/of de eigenaar. De chip kan alleen worden afgelezen door middel van een chipreader. Dit is een apparaat wat het gevonden chipnummer weergeeft in een display, waarna de bijbehorende gegevens kunnen worden opgezocht in een online databank. Alleen asiels, de dierenambulance, dierenartsen, de politie en de douane beschikken over een chipreader.

Er zijn meerdere redenen waarom identificatie van een dier met behulp van een chip belangrijk is. Als een dier wordt vermist kan hij weer worden teruggekoppeld naar de eigenaar. Ook wanneer een dier betrokken is geraakt bij een ongeluk kan de bijbehorende eigenaar worden opgespoord. Vervolgens kan dan snel de juiste diergeneeskundige zorg worden verleend. Ook wanneer een dier is overleden kan de eigenaar hierover worden ingelicht, zodat deze niet langer in onzekerheid hoeft te leven. Wanneer u met uw dier naar het buitenland gaat is een chip verplicht, zodat kan worden gecontroleerd of het paspoort met de vaccinaties en gezondheidsverklaring bij het betreffende dier hoort.

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om honden voor de leeftijd van 7 weken te chippen en voor de leeftijd van 8 weken te registreren. Dit betekent dat dit al bij de fokker moet gebeuren. Bij een verhuizing van het dier moeten de gegevens worden aangepast en na het overlijden moet het dier worden afgemeld. Honden die vanuit het buitenland worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken na aankomst worden geregistreerd. Op deze manier probeert de overheid malafide en illegale hondenhandel op te sporen en aan te pakken.

Een chip wordt ingebracht met behulp van een speciale steriele naald. Dit is een vrijwel pijnloze handeling die op elk moment van het leven kan worden uitgevoerd. De chip wordt ingebracht onder de huid, bij voorkeur ter hoogte van de linker schouder. Rashonden worden in het nest gechipt waarna ze hun stamboom kunnen krijgen. Bij raskatten hangt dit af van de stamboom waarbij de fokker is aangesloten. Indien uw dier nog geen chip heeft kan deze bij uw dierenarts worden ingebracht.

Voor katten heeft een chip nog een ander voordeel. Petporte Smartflap is een kattenluik dat de chip van uw kat afleest. Alleen chipnummers die u heeft goedgekeurd worden door het kattenluik doorgelaten. Zo heeft u dus nooit meer vreemde katten in huis! Uw kat heeft ook geen halsband meer nodig. Dit is een groot voordeel omdat een kat een halsband kan verliezen of (nog erger) zich eraan kan ophangen. Meer informatie over het Petporte Smartflap vindt u hier.